Korespondencja zaoczna z Rosji

wtorek, 28 kwietnia 2020

radzieccy uczeni i wynalazcy (odcinek 1.)

Wasyl Aleksiejewicz GRILOW (1965 - ...)
Urodził się na terenach obecnej Gruzji, wówczas zajmowanych przez Związek Radziecki. Był nieślubnym dzieckiem bogatego plantatora herbaty z okolic Batumi, który wdał się w przelotny romans z wokalistką przebywającego akurat na tournee w Rosji polskiego zespołu Alichłopki.

Młody Wasyl, wbrew tradycjom rodzinnym (gdzie każdy z dziada pradziada uprawiał herbatę), postanowił zostać wybitnym szefem kuchni. Zaraz po ukończeniu szkoły powszechnej wyjechał na praktyki do restauracji słynnego chefa Adalberta Amarowa w Soczi. Nocami obierał ziemniaki i kroił rzodkiewkę wierząc, że ciężką pracą osiągnie to samo, co jego mistrz i zostanie wybitnym kucharzem. Praktyka była darmowa, dlatego aby zdobyć środki na utrzymanie, Wasyl zatrudnił się też w warsztacie samochodowym.

Pewnego upalnego popołudnia rozebrał na części starego Moskwicza 408, a na jego kratce od chłodnicy ułożył kiełbasę, którą przyniósł sobie na obiad. Jednak zmęczony, po nieprzespanej nocy (gdy chef Amarow kazał mu przyrządzić przegrzebki ze ślimaka brzuchonogiego), położył się i zdrzemnął. Gdy się obudził, słońce już zaszło za horyzont, a zdumiony Wasyl zauważył, że kiełbasa na kratce od chłodnicy została idealnie wysmażona. Przez kolejne miesiące w tajemnicy doskonalił swoje odkrycie. Wiele lat później Wasyl Grilow spełnił swoje marzenie i został szefem kuchni w petersburskiej restauracji "Bielija Nocz". Jednak do historii przeszedł za sprawą swojego największego wynalazku, który po dziś dzień nosi jego nazwisko. KIEŁBASA GRILOWA.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz